Klassiek Ballet
Hilversum

2,5-3 jaar

6-17 jaar

18+ jaar

55+ jaar

Ballet danslessen in Hilversum

Klassiek Ballet is een eeuwenoude dansvorm en is de basis voor alle dansdisciplines. De focus ligt op de juiste lichaamshouding, techniek, souplesse, spierkracht en elegantie.
Wij bieden Klassieke Balletlessen voor alle leeftijden en niveaus. Zo bouwen we op een verantwoorde manier de techniek en uitvoering steeds verder op met als basis de Vaganova methode. Deze methode is ontworpen door de Russische danseres, choreografe en balletlerares Agrippina Vaganova. Haar basisprincipes zijn kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Klassiek Ballet

Geschiedenis Ballet

Klassiek Ballet is de oudste vorm van ballet en is ontstaan in de 15e eeuw in Italië. Door Lodewijk XIV ook wel de Zonnekoning genoemd, heeft het ballet zich verder ontwikkeld in Frankrijk.

In de loop der jaren heeft de ballet techniek enorme vorderingen gemaakt en serieuze dramatische kunstvormen aangenomen. De bewegingen voor de dansers werden ontworpen om de karakter van de personage te verduidelijken in verhalen van dansstukken of opera’s. Zo ontstond de basis voor het academische ballet.

De Royal Académie of Danse in Parijs (1661-1789) opgezet door Lodewijk XIV, was de eerste balletacademie in Europa. In de academie werden door componisten en dansmeesters nieuwe ontwikkelingen besproken, waaruit balletopera’s ontstonden.

Ondanks dat de populariteit eind de 18e eeuw tijdelijk afnam, legde Carlo Blasis de ballet techniek in de basisvorm vast die tot heden nog steeds uitgevoerd wordt en introduceerde ballerina’s Marie Taglioni (La Sylphide) en Fanny Elssler de pointtechnieken ‘spitzen’.

Repertoires & spitzen

De ‘spitz’ is een balletschoen dat een eis is geworden voor balletchoreografieën. Denk aan bekende repertoires als Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty, Notenkraker & Muizenkoning, La Bayadère, Romeo & Julia, La Sylphide en Cinderella.

Om op spitzen te dansen (sur les pointes) en voldoende steun er aan te hebben, zijn de spitzen voorzien van een verharde tip en versterkte lederen zool. De buitenzijde stof is van satijn of canvas en wordt aangetrokken door middel van linten dat vast zit aan de spitzen en vastgeknoopt wordt aan de zijkant van de enkel. Dit noemt men ook wel de moderne spitz, dat ontworpen is door Anna Pavlova de beroemdste Russische ballerina aller tijden.

Lesmethodes

Anna Pavlova perfectioneerde haar ballettechniek onder andere bij de grondlegger Enrico Blasis van de lesmethode Checchetti.

Checchetti-methode

De Checchetti-methode staat bekend dat de danser(es) filosofeert over de handelingen in de ballettechniek en volledig begrip heeft van de theorie achter de bewegingen. En is een van de belangrijkste bijdragers aan het modern klassiek ballet.

Royal Academy of Dance (RAD)

In de 19e eeuw werd Royal Academy of Dance opgericht om onder andere de kwaliteit van het balletonderwijs in Verenigd Koningrijken te verbeteren. Om de techniek te optimaliseren is de detail met het aanleren van basisstappen van zeer belang. De oefeningen worden langdurig consequent toegepast en worden afgenomen in graad examens. Tegenwoordig valt RAD onder de grootste dans organisaties van de wereld.

Vaganova Methode

Andere lesmethode dat wereldwijd wordt gebruikt is de Vaganovamethode. De naam is herleidt uit Agrippina Vaganova een Russische balletdanseres en choreografe uit Leningrad. Haar ontwikkelde ballettechniek is gecombineerd met traditionele Franse, Italiaanse en vroegere Russische technieken. Met nadruk leggend op het bovenlichaam, armen, benen en voeten werd het traningssysteem samengesteld. Dit samen verhoogd de Vaganovamethode in haar harmonie, elegantie en de sierlijke bewegingen.

Kenmerken aan Klassiek Ballet

Klassiek Ballet staat bekend door de pointes (spitzen),  grand pas de deux (partnerdans met man en vrouw) en de hoge gelifte benen. Andere veel voorkomende passen zijn; plié, tendu, jeté, rond de jambe, fondu, frappé, grand battement, port de bras, adagio, cou-de-pied, passé, pirouette, sauté, grand jeté, fouette, grand allergro en niet te vergeten de 1e tot en met de 6e voetposities. Deze bewegingen vinden plaats tijden de  balletbarre, au milieu (centre) en diagonaal.

Kleding

Om de balletbewegingen correct te kunnen uitvoeren, draagt de vrouw (meisjes) een balletpak, roze panty, tailleband en soms een rokje. De tailleband is een elastiekenband dat functioneert om te zien of de romp rechtstaat. Om de voet gaat een roze balletschoen met als materiaal canvas of leer.

De man (jongens) dragen een maillot met daarop een strak aansluitend T-shirt en aan de voeten een zwarte balletschoen met als materiaal canvas of leer.

Balletopleiding

Ballet vergt jaren trainingen om de techniek te beheersen. Vanaf 9 jaar zijn er dansvooropleidingen in het onderwijs waar je voor kunt auditeren. Zo kun je je als jonge danser(es) nog sneller en gerichter vormen. De daarop volgende opleiding wordt aangeboden op het voortgezet onderwijs. De twee Nederlandse balletopleidingen zijn het Koninklijke Conservatorium in Den Haag en de Nationale Balletacademie in Amsterdam.

Toegang krijgen op de balletacademies is niet gemakkelijk en je zult er voor moeten auditeren waar strenge eisen aan verbonden zijn. Er wordt gekeken naar het fysieke, technische en het artistieke element. Het fysieke onderdeel toets de sterkte van de spieren en botten, behendigheid en condities van de danser(es). In de techniek ronde wordt bekeken in hoeverre de basispassen worden beheerst en uitgevoerd worden.

Na vele jaren gedisciplineerd, hard werken en jaarlijks door je toelatingsexamens komen. Ontvang je de diploma Bachelor of Arts en biedt mogelijkheden om je verder te ontwikkelen als balletdocent en of danseres in een gezelschap (Nationaal Ballet).