Streetdance
Hilversum

5-6 jaar

6-13 jaar

Streetdance danslessen in Hilversum

Zoals de naam al zegt, is streetdance een verzamelnaam van dansvormen die zijn ontstaan op straat. Het is een stoere dansstijl waarin de urban invloeden nog steeds te zien zijn. Van bouncen op een vette beat tot strakke bewegingen en ingewikkelde draaien, streetdance ziet er losjes en luchtig uit. Maar vergis je niet: in deze lessen is er ook veel aandacht voor techniek, krachtopbouw en souplesse.

Streetdance

Geschiedenis

Begin de jaren ’80 is de dansstijl Streetdance door jongeren in achterstandswijken zoals in The Bronx in New York ontstaan. Op straat werden er dance battles gehouden, wat verbeterde leefomstandigheden met zich mee brachten. Onder andere dat de street-gangs werden voorkomen.

Ook in clubs maakte deze dansstijl zich bekend. Met ruim zittende kleding wat men ook ‘baggy clothes’ noemt, kon men daarin vrij bewegen en haar of zijn eigen danswegeging (freestyle) tot uiting laten komen.

Vanuit Amerika waaide de dansstijl Streetdance in de jaren ‘90 over naar Europa. Regisseurs speelde hierop in om in films de subcultuur van streetdance te verduidelijken, waardoor er meer bekendheid kwam over de dansstijl en invloed had op graffiti, scratchers, mode, dj’s, rappers en videoclips.

Pioniers

Door middel van videoclips van artiesten zoals ‘The king op pop’ Micheal Jackson, Madonna, Janet Jackson en later Beyonce, Justin Timberlake en Usher, is het begrip streetdance bewegingen enorm veelzijdig geworden. Dit omdat het zich continu evalueert en waardoor nieuwe danspassen blijven komen.

De bewegingen zijn losjes maar ook direct krachtig, wat direct versterkt op de snelle en vrolijke nummers van de muziek (HipHop en R&B) die worden gebruikt. Zoals de snake, body-roll en bouncen zijn populaire bewegingen die vaak voorkomen in choreografieën.

Hedendaags en toekomst

Tegenwoordig is de Streetdance een onderdeel van de HipHop cultuur en funkdansstijlen. Er wordt geïmproviseerd door de dansers, tijdens een performance wordt men aangemoedigd door mede dansers of toeschouwers, wat een gevolg heeft tot sterke sociale contacten onderling.

Theaters en crews

Niet alleen op straat wordt er nog gedanst, maar ook in theaters. Naast de spectaculaire moves is er een combinatie gemaakt met de moderne dans (Modern-Jazz). ISH en danstheater Aya zijn daar voorbeelden van en treden geregelmatig op. Zo zijn er ook jaarlijks kampioenschappen (UDO, IDO en CDAF) waaraan deelgenomen kan worden  in verschillende leeftijdscategorieën in het segment solo, duet of crews.