Modern-Jazz
Hilversum

6-17 jaar

18+ jaar

Modern-Jazz danslessen in Hilversum

Modern/Jazz is een dansstijl waarbij invloeden van klassiek ballet gecombineerd worden met moderne bewegingen en jazz technieken. Deze discipline is losser dan klassiek ballet en er ligt meer nadruk op het uiten van je gevoel. Modern/jazz kan heel klein en gevoelig zijn, maar ook explosief en krachtig.

Deze lessen met een eigen touch a la Dance on Point, worden gegeven aan kinderen vanaf 6 jaar en er is een groep voor volwassenen.

Modern-Jazz

Geschiedenis

Doordat de Jazzdance en jazzmuziek in de jaren ’30 en ‘40 belangrijke ontwikkelingen doormaakte, ontstond door de Afrikaanse en Europese/Amerikaanse invloeden de dansstijl Modern-Jazz.

Oorsprong Jazz dans

De oorsprong van Jazzdance komt uit West-Afrika. Deze dansvorm is kenmerkend aan isolatiebewegingen, direct contact met de ondergrond, verend door de knieën en individualisme, bracht dit de Afrikanen dichter naar elkaar toe. Het zorgde voor het sociale aspect en respect in hun religie.

Door de slavenhandel in de 15e eeuw, werden de Afrikaanse dansen meegenomen en kwam Amerika oog in oog te staan met deze bijzondere dansvorm.

Choreografen

Na jaren verstreken, is door dansers en choreografen zoals Jack Cole, Lester Horton, Bob Fosse en Alvin Ailey de Jazzdance herschreven en is bekend geworden over de wereld.

Oorsprong moderne dans

Begin de 20e eeuw ontstonden er in de samenleving ingrijpende veranderingen plaats. Door sociale en politieke veranderingen dat betrekking had tot onder andere dansers, componisten en choreografen. Wilden zij hun gevoelens uiten naar de wereld, wat de Moderne dans tot stand heeft gebracht.

Grondleggers

Een van de legendarische pioniers van de Moderne dans is de Amerikaanse Isadora Duncan (1877-1927). In het kader van vrouwenemancipatie trad Isadora op zonder een korset te dragen en danste op haar blote voeten. Haar lichaam was het instrument waarin emotie duidelijk te zien was (expressionisme). Isadora haar visie wat in tegenstrijd lag met de Verenigde Staten, deed haar vertrekken naar Europa en Rusland. Daar waar ze een inspirerende bron was voor vele dansers en choreografen.

Terwijl Europa verkeerde in oorlogen, was er perspectief voor Amerikaanse dromen. De nieuwe generatie Martha Graham (legendarische danseres, choreografe, uitstekende pedagoge) en Doris Humphrey (danseres, choreograaf, danstheoreticus) pakte met beide handen het aan en keerde zich tegen de exotische danswijze. Zij drukte met hun choreografieën als eerste de Amerikaanse cultuur en levenswijze uit.

Lesmethodes

Martha Graham ontwikkelde de Grahamtechniek. In haar lesmethode staat het middenrif centraal en is de startpunt van alle bewegingen, wat uiting vindt in de ‘contraction’ en ‘release’. De Grahamtechniek onderscheid zich van andere moderne dansstijlen, doordat het zich verbind met de ballettechniek.

Doris Humphrey bekeek in de Moderne dans vanuit emotionele impulsen en gaf zo vorm aan haar eigen danstechniek. Je lichaam laten dansen vanuit natuurlijke bewegingen. Belangrijke begrippen in haar lesmethodes zijn ‘balance & imbalance’ en ‘fall & recovery’.

De lesmethodes van de Graham techniek, Limon techniek (leerling van Doris Humphrey) en Cunningham techniek (modernisme) worden overgebracht op dansacademies.

Dansopleidingen

Om een professionele danser(es) te worden, kun je op jonge leeftijd auditeren bij academische vooropleidingen en later doorstromen naar Bachelor. De dansopleidingen Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, artEZ Hogeschool voor de Kunsten, Lucia Marthas Institute for Performing, Codarts Hogeschool voor de Kunsten en Fontys Hogeschool voor de Kunsten staan hoog aangeschreven in de dansstijlen van onder andere Moderne dans, Jazz dance, Afrikaanse dans, Klassiek Ballet en Urban dance.

Kenmerkend aan Modern-Jazz

Modern-Jazz staat bekend om zijn arch, tendu, plié, attitude, chainé turn, chassé, contraction, extension, flat bag, flex, grapevine, high-arch, isolaties, jazzhand, jazz-wolk, kick, lay-out, parallel, pas de bourré, rib cage, release, run, passé, bouncec, contraction-and-release, fall-and-recover, stretches, spanned en ontspannen, tilts (kantelingen), shifts (verplaatsing met behoud van de stand ten opzichte van de ruimte, lay-outs.

Deze bewegingen vinden plaats tijden de warming-up, grondoefeningen, centre, diagonaal en in de choreografieën.

Kleding

Om de dansbewegingen optimaal te kunnen uitvoeren, draagt de danser(es) zwarte aangesloten onder- en bovenkleding. Dit kan in een lange jazzbroek, een jazzshort met daaronder een zwarte panty of blote benen gedragen worden. Om niet uit te glijden en comfort te hebben tijdens een draai, heeft de danser(es) food pads aan.