Kleuterballet

Kleuterballet in Hilversum

Proefles kleuterballet aanvragen


Kleuterballet danslessen

De Kleuterballet les is ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 5 jaar. De basiselementen van het ballet krijgen meer vorm en er wordt aandacht besteed aan coördinatie, motoriek, kracht, souplesse en muzikaliteit. De oefeningen worden spelenderwijs aangeboden op zowel klassieke muziek als bekende piano kinderliedjes. Door fantasie bevorderende thema’s ontwikkelen de kinderen hun inlevingsvermogen.

Dankzij de vaste structuur van de lessen weten de kinderen wat ze kunnen verwachten. We maken gebruik van terugkerende oefeningen. Vanwege de korte spanningsboog in deze leeftijdscategorie duurt een Kleuterballet les 45 minuten.

Lestijden

Woensdag 13.45 uur

Vrijdag 15.00 uur

Zaterdag 09.15 uur
Zaterdag 09.30 uur
Zaterdag 10.45 uur

Kledingvoorschriften

Om een sfeer van kalmte en eenheid te bevorderen tijdens bepaalde danslessen, heeft Dance On Point specifieke kledingvoorschriften ingesteld. Deze voorschriften dienen niet alleen als standaardoutfit voor optredens, maar stellen ook docenten in staat om cursisten optimaal te begeleiden en corrigeren, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling.

Tijdens balletlessen verlangt Dance On Point dat leerlingen hun langere haren vastmaken. Dit maakt het voor docenten mogelijk om de houding van de nek en rug nauwkeurig te corrigeren en minimaliseert het risico op oogletsel door zwiepende haarpunten.

De Danswinkel in Hilversum, gelegen aan Spoorstraat 13, is volledig op de hoogte van de kledingvoorschriften van Dance On Point. Elk lid van Dance On Point krijgt daarom 10% korting op zijn of haar bestelling.

FAQ

Veel gestelde vragen

Natuurlijk! Als er ruimte beschikbaar is in de les en we een volledig ingevuld aanmeldingsformulier van jullie hebben ontvangen, is dat mogelijk. Na aanmelding krijg je zo snel mogelijk een bevestigingsmail. Daarna zijn jij en je kind van harte welkom bij de eerste aangewezen dansles.

Dat omvat één les naar eigen keuze. Na overleg is het mogelijk om tegen een vergoeding van € 10,00 een tweede losse les bij te wonen.

 

Wij raden comfortabele (sport)kleding aan, zoals een legging, shirt en anti-slip sokken.

 
Er is een lounge naast de dansstudio waar ouders tijdens de les kunnen wachten. Je kunt ook af en toe door het raam kijken om je kind te zien dansen. Uit ervaring is gebleken dat dit helpt om de les voor kleuters rustiger te laten verlopen, omdat de aandacht op de docent gericht blijft. Dit zorgt ervoor dat de docent de concentratie in de hele groep kan behouden.

Zeker, dat is mogelijk. Er zijn beperkte eigen parkeerplaatsen voor de deur en er zijn ook parkeermogelijkheden rondom de dansschool. Parkeren is gratis.

Het is jouw eigen verantwoordelijkheid als je niet kunt deelnemen aan de dansles; helaas is het niet mogelijk om lessen in te halen.

Kleuterballet

Lesmethode

De doorstroming van peuter- naar kleuterballet is een groot verschil. De concentratie is toegenomen, waardoor de les uitgebreid wordt naar 45 minuten en de oefeningen wat langer duren. Ook is de coördinatie en balans ten opzichte van een jaar geleden flink ontwikkeld, hierdoor worden de dansbewegingen technischer. Dit omdat het denken al meer op orden is, waardoor ze bewuster de les kunnen uitvoeren en daardoor zich sneller ontwikkelen.

Maar ook de kleuter bevindt zich nog in de wereld van fantasie en daarvoor is er een les op maat gemaakt. Tijdens de thematische lessen worden korte technische oefeningen toegepast, hierdoor leert de kleuter nieuwe bewegingen aan en doordat de fantasie wordt geprikkeld is het voor een kleuter laagdrempelig.

Cognitieve aspect

Een kleuter denkt preologsich ‘al meer geordend denken alleen nog niet het verband tussen oorzaak en gevolg kunnen weerleggen en denkt dus intuïtief.’ Zo kan de kleuter sorteren op kleur, vorm en grootte. Deze elementen komen op spelenderwijs terug in de les Kleuterballet.

Sociale aspect

Samen dansen, samen delen, op je beurt wachten, elkaar helpen en na elkaar luisteren, dit is een nieuw traject voor kleuters wat soms nog lastig kan zijn. Maar nadat ze ouder worden en daarbij hulp krijgen van de docent(e), gaat de kleuter het zich steeds makkelijker af. Ze realisteren dat elk kind even belangrijk is.

Emotionele aspect

De kleuter wil in deze fase vriendschappen aangaan, daarvoor is empathie en zelfbeheersing belangrijk. Dance On Point geeft de kinderen ruimte om zichzelf te zijn en op sociaalgebied te laten ontdekken en oefenen, dit is samenhang met een positief groepsklimaat.

Kenmerken aan Kleuterballet

Van marcheren naar huppelen, dat is onder andere een vaardigheid wat de kleuter zal leren. Ook worden de voetposities uitgebreid, komen verfijnde armen bewegingen ‘allongé’ bij en de bewegingen verplaatsen de ruimte in door middel van hoogtes, laagtes, hoeken, diogonalen, etc.  Andere veel voorkomende elemeten zijn; point en flex, tendu, chassé, sauté, echappé, demi plié, galop voor- en zijwaarts, port de bras, trippelen, balans en improvisatie. Deze bewegingen worden uitgevoerd in het centre (au milieu) en over de diagonaal.

Kleding

Zowel peuters en kleuters dragen de meisjes en jongens hetzelfde. Voor de meisjes een roze balletpakje met rokje, een balletpanty en roze balletschoenen. De jongen draagt een zwarte korte broek met daarop een aangesloten wit T-shirt en aan zijn voeten zwarte balletschoenen. Zo ziet de docent duidelijk wat er tijdens de oefening gecorrigeerd kan worden.

Kortom: De kleuter kan nieuwe bewegingspatronen bewuster gaan aanleren en is sport in dit geval ballet een uitstekende basis. Leuk en bovenal leerzaam!