Kleuterballet danslessen in Hilversum

Leeftijd 4 tot 5 jaar

De Kleuterballet les is ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 5 jaar. De basiselementen van het ballet krijgen meer vorm en er wordt aandacht besteed aan coördinatie, motoriek, kracht, souplesse en muzikaliteit. De oefeningen worden spelenderwijs aangeboden op zowel klassieke muziek als bekende kinderliedjes. Door fantasie bevorderende thema’s ontwikkelen de kinderen hun inlevingsvermogen.

Dankzij de vaste structuur van de lessen weten de kinderen wat ze kunnen verwachten. We maken gebruik van terugkerende oefeningen. Vanwege de korte spanningsboog in deze leeftijdscategorie duurt een Kleuterballet les 45 minuten.

Meld je aan voor een proefles >

Mogelijkheden:

Maandabonnement

  • 1 les/week (€ 33,00)
  • 2 lessen/week (€ 50,00)
  • 3 lessen/week (€ 65,50)

Waarom Kleuterballet volgen bij Dance On Point:

  • Vaganova methode als basis bij de Klassieke Balletlessen
  • Kleine dansgroepen waarin aandacht wordt besteed aan zowel het individu als het groepsgevoel
  • Unieke lesmethode
  • Veel aandacht voor techniek

Lesmethode

De doorstroming van peuter- naar kleuterballet is een groot verschil. De concentratie is toegenomen, waardoor de les uitgebreid wordt naar 45 minuten en de oefeningen wat langer duren. Ook is de coördinatie en balans ten opzichte van een jaar geleden flink ontwikkeld, hierdoor worden de dansbewegingen technischer. Dit omdat het denken al meer op orden is, waardoor ze bewuster de les kunnen uitvoeren en daardoor zich sneller ontwikkelen.

Maar ook de kleuter bevindt zich nog in de wereld van fantasie en daarvoor is er een les op maat gemaakt. Tijdens de thematische lessen worden korte technische oefeningen toegepast, hierdoor leert de kleuter nieuwe bewegingen aan en doordat de fantasie wordt geprikkeld is het voor een kleuter laagdrempelig.

Cognitieve aspect

Een kleuter denkt preologsich ‘al meer geordend denken alleen nog niet het verband tussen oorzaak en gevolg kunnen weerleggen en denkt dus intuïtief.’ Zo kan de kleuter sorteren op kleur, vorm en grootte. Deze elementen komen op spelenderwijs terug in de les Kleuterballet.

Sociale aspect

Samen dansen, samen delen, op je beurt wachten, elkaar helpen en na elkaar luisteren, dit is een nieuw traject voor kleuters wat soms nog lastig kan zijn. Maar nadat ze ouder worden en daarbij hulp krijgen van de docent(e), gaat de kleuter het zich steeds makkelijker af. Ze realisteren dat elk kind even belangrijk is.

Emotionele aspect

De kleuter wil in deze fase vriendschappen aangaan, daarvoor is empathie en zelfbeheersing belangrijk. Dance On Point geeft de kinderen ruimte om zichzelf te zijn en op sociaalgebied te laten ontdekken en oefenen, dit is samenhang met een positief groepsklimaat.

Kenmerken aan Kleuterballet

Van marcheren naar huppelen, dat is onder andere een vaardigheid wat de kleuter zal leren. Ook worden de voetposities uitgebreid, komen verfijnde armen bewegingen ‘allongé’ bij en de bewegingen verplaatsen de ruimte in door middel van hoogtes, laagtes, hoeken, diogonalen, etc.  Andere veel voorkomende elemeten zijn; point en flex, tendu, chassé, sauté, echappé, demi plié, galop voor- en zijwaarts, port de bras, trippelen, balans en improvisatie. Deze bewegingen worden uitgevoerd in het centre (au milieu) en over de diagonaal.

Kleding

Zowel peuters en kleuters dragen de meisjes en jongens hetzelfde. Voor de meisjes een roze balletpakje met rokje, een balletpanty en roze balletschoenen. De jongen draagt een zwarte korte broek met daarop een aangesloten wit T-shirt en aan zijn voeten zwarte balletschoenen. Zo ziet de docent duidelijk wat er tijdens de oefening gecorrigeerd kan worden.

Kortom: De kleuter kan nieuwe bewegingspatronen bewuster gaan aanleren en is sport in dit geval ballet een uitstekende basis. Leuk en bovenal leerzaam!